Άσκηση 2

ΑΣΚΗΣΗ 2

            [αναφορές]

Marcel Breuer, House for a Sportsman, Berlin Bauausstellung, 1931

Καλείστε να μελετήσετε ένα παράδειγμα από τον κατάλογο έργων που προτείνονται.[1]

Ερευνήστε στη διαθέσιμη και προτεινόμενη βιβλιογραφία και σε πηγές από το διαδίκτυο, για να βρείτε πληροφορίες, ιστορικά στοιχεία, σχέδια και φωτογραφίες του έργου που σας έχει ανατεθεί. Προσπαθήστε να κατανοήσετε την κεντρική ιδέα και τις επιμέρους ιδιαιτερότητές του.

Περιγράψτε την τοποθεσία και τον περίγυρο, τη σχέση του με το έδαφος, τις λειτουργίες που στεγάζει, τη δομή των μερών του, τη διαρρύθμιση των χώρων και τη διευθέτηση καθ’ ύψος, την οργάνωση των κινήσεων και των χώρων στάσης, τη διαπλοκή ιδιωτικών και δημόσιων χώρων, ανοιχτών και κλειστών, και τον χειρισμό του φωτός.

Τα ζητούμενα θα παραδοθούν σε πινακίδες 59 x59 εκ. ή πολλαπλάσια.

Τοπογραφικό Σχέδιο (κλ. 1:200)Όρια δρόμων και οικοδομικών τετραγώνων. Γύρω κτήρια με ανοιχτό γκρι γέμισμα. Αποτύπωμα έργου με μαύρο γέμισμα. Υψομετρικές καμπύλες. Ενδείξεις κλίμακας, προσανατολισμού, και γεωγραφικών συντεταγμένων.

Κατόψεις όλων των επιπέδων &Τομές (2) (κλ. 1:50),Αξονομετρικό (κλ. 1:100) Τεμνόμενα μέρη με μαύρο γέμισμα, προβαλλόμενα στοιχεία με διαφοροποιούμενα πάχη γραμμών ή διαβαθμίσεις του γκρι, έντονη γραμμή εδάφους, βασικά στοιχεία εξοπλισμού και επίπλωσης, αρίθμηση και υπόμνημα χώρων, ενδείξεις βασικών υψομέτρων (σταθμών), στοιχεία φύτευσης, διαφοροποίηση κλειστών και ανοιχτών χώρων, ένδειξη προσανατολισμού και γραφική κλίμακα. Οπωσδήποτε, μία ή δύο κατόψεις να συνδυάζονται με τομή/ές.

Διαγράμματα Ανάλυσης (Κεντρική Ιδέα, Δομή, Οργάνωση Λειτουργιών, Κινήσεις – Στάσεις, Κλειστοί – Ανοιχτοί Χώροι, Φως – Σκιά, Θέες)

Φωτογραφική τεκμηρίωση. Επιλογή4-6 φωτογραφιών (κατά κανόνα ασπρόμαυρες) ενταγμένες, ενδεχομένως, στις πινακίδες με τα σχέδια.

Στοιχεία έργου, περιγραφικό κείμενο, πηγές. Συνοπτικό περιγραφικό κείμενο 250 λέξεων, και λίστα βιβλιογραφικών πηγών και πηγών εικόνων.

Εργασία ατομική.

παράδοση/ παρουσίαση στο εργαστήριο: 03/11


[1]Η ανάθεση των παραδειγμάτων ανά φοιτητή θα γίνει από τον διδάσκοντα της ομάδας

Ludwig Mies van der Rohe, Tugendhat House, Brno, ground-floor plan, 1928-30
(MoMA collection)

Ακολουθεί ο ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ 01 των παραδειγμάτων προς ανάλυση

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s