Εξέλιξη ιδέας – Water House/Κέντρο αποκατάστασης – Αθηναίου Αθηνάδη Γεωργία

WATER HOUSE – Κέντρο αποκαταστασης

Σχόλια:

Μπορούμε να προχωρήσουμε σε περαιτέρω επεξεργασία και οριστικοποίηση πρότασης.

  • Δες το παρακάτω έργο: στοιχείο νερού – δυνατότητα πρόσβασης: επεξεργασία εσωτερικού – εξωτερικού χώρου.

https://divisare.com/projects/388269-peter-zumthor-morphosis-architects-thom-mayne-fabrice-fouillet-thermes-vals-at-7132-hotel

  • 1η εκδοχή: Εισαγωγή κλίσης εδάφους (δρόμου) στο σχεδιασμό: δυνατότητα πρόσβασης στο α’ επίπεδο σε επαφή με το δρόμο, ανάκτηση χώρου στην πτέρυγα του ισογείου-έως τη μεσοτοιχία (αντιστροφή-mirror κλίμακας ανόδου, διαπλάτυνση επιπέδου ισογείου προς τη μεσοτοιχία.
  • 2η εκδοχή: Διατήρηση της παρούσας οργάνωσης, ανάκτηση χώρου προς το όριο με το δρόμο, η κάτοψη του ισογείου να ακολουθεί την κάτοψη του α’ ορόφου σε αυτό το όριο.
  • Έλεγχος αναλογιών-υψών (ορισμός ύψους ορόφου για το α’ επίπεδο και για το ισόγειο σε σχέση με τις αναλογίες του χώρου και σε σχέση με το λειτουργικό πρόγραμμα.
  • Επεξεργασία όγκου, όχι όψεων: Λειτουργικό πρόγραμμα (η οργάνωση του εσωτερικού χώρου θα ορίσει την ογκομετρική επεξεργασία των όψεων, στα πρότυπα της άσκησης 1 – ορισμός εισόδου ισογείου, κίνησης σε στοά κτλ και παράλληλη επεξεργασία του όγκου προς αυτή την κατεύθυνση)
  • Τα αποδυτήρια και ο γενικότερος εξοπλισμός του κέντρου αποκατάστασης μπορούν να δώσουν το έναυσμα επεξεργασίας του εσωτερικού, ενώ η αίσθηση της ιδιωτικότητας μπορεί να επιτευχθεί με τον κατάλληλο ογκοπλαστικό χειρισμό του ισογείου (σχέση επιπέδων πρόσβασης νερού – κεκλιμένα επίπεδα , πάγκων (μονολιθικά στοιχεία ελεύθερα στο χώρο), διαφραγματικών στοιχείων απόδοσης ιδιωτικότητας (ίσως και με συνδυασμό μόνιμων και κινητών στοιχείων).

Ξεκίνησα πάλι απο την αρχή, δημιοργόντας τον κάναβο και ακολουθόντας τις γραμμές του οργάνωσα όλους τους χώρους.

Αλλαγες:

Έκοψα ένα κομμάτι απο τον πάνω όροφο δεξιά πάνω απο τις σκάλες γιατί βγήκε μικρό το ύψος για να περάσει άνθρωπος.

Η διάταξη των αποδητηρίων (κάτω απο τις σκάλες) και κοινόχρηστες τουαλέτες ( απέναντι απο τα αποδητήρια)

Τι σκέφτεσαι όταν ακούς την λέξη νερό; Παραλία, διακοπές, ξεκούραση, αναζωογόνηση. Η λέξη πόλη αντίθετα μας θυμίζει γκρίζο, μουντό, υποχρεώσεις, άγχος. Το νερό είναι ένα στοιχείο το οποίο δεν συναντάς συχνά μέσα στην πόλη! Πώς θα σου φαινότανε αν μέσα σε αυτό το γκρίζο να ανακάλυπτες ένα μέρος αναζοωγόνησης; Έναν χώρο να ξεκουράσεις το σώμα σου αλλά και το μυαλό σου από τις υποχρεώσεις της καθημερινότητας. Δημιούργησα, λοιπόν, ένα κέντρο αποκατάστασης ανοιχτό σε ανθρώπους με κινητικά προβλήματα, αλλά και σε ανθρώπους χωρίς ιδιαίτερη αδυναμία κίνησης. Γιατί ακόμα και αν δεν έχεις κάποια αδυναμία στο σώμα σου, δέχεσαι κάθε μέρα σωματική και ψυχική κούραση έστω και αν δεν το καταλαβαίνεις! Πάνω από το δημόσιο κέντρο βρίσκεται η ιδιωτική οικία του ειδικού προπονιτή, όπου, μέσω του κενού που υπάρχει σε περασιά με το στοιχείο νερού, εχει την δυνατότητα να βρίσκεται δίπλα σου οποιαδήποτε στιγμή.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s